De tentoonstelling ‘Op de Schouders van Comenius – Comenius en de Reformpedagogiek ’behandelt de vijf grote onderwijsvernieuwers uit de eerste helft van de twintigste eeuw: Maria Montessori, Peter Petersen (Jenaplanschool), Helen Parkhurst (Daltonschool), Célestin Freinet en Rudolf Steiner (Vrije School). De tentoonstelling is te zien in het Comenius Museum in Naarden van vrijdag 03 juli 2020 t/m zondag 31 januari 2021. De tentoonstelling is op 2 juli geopend door prof. dr. Luc Stevens, oprichter van het Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken (NIVOZ) en emeritus-hoogleraar orthopedagogiek.

Zowel Comenius in de 17e eeuw als de reformpedagogen aan het begin van de 20ste eeuw waren grensverleggende pedagogen die ieder op hun wijze het onderwijs met succes baanbrekend hebben vernieuwd.
De tentoonstelling ‘Op de Schouders van Comenius – Comenius en de Reformpedagogiek ’behandelt de vijf grote onderwijsvernieuwers uit de eerste helft van de twintigste eeuw: Maria Montessori, Peter Petersen (Jenaplanschool), Helen Parkhurst (Daltonschool), Célestin Freinet en Rudolf Steiner (Vrije School). Ideeën van Jan Amos Comenius (1592-1670) over bijvoorbeeld zintuiglijk leren werden door hen opnieuw geformuleerd. Deze pioniers streefden naar een betere, vreedzame wereld en wilden dit via het onderwijs realiseren. Zij gingen in tegen de oude leer- en luisterschool met het teksten stampen, de strenge discipline en het frontale onderwijs. In plaats van de leerstof vinden zij dat het kind centraal moet staan: in de tentoonstelling zijn veel authentieke schoolmaterialen te zien uit de verschillende reformscholen en krijgt u een verhelderende kijk op de verschillen en overeenkomsten tussen deze scholen, ook anno 2020.

Kinderen kunnen in een speciaal ingerichte “klas” schilderen, spelen en aan de slag met materiaal. De Reformpedagogen hebben met hun statements de vernieuwende onderwijsideeën van Comenius een vaste plek gegeven in hun onderwijs.

Comenius Museum
Kloosterstraat 33
1411 RS Naarden

Deel deze pagina

Uitgelicht