Aflevering 8: Het archief van de NDV
René Berends is de archivaris van het daltonarchief van de NDV. De afgelopen decennia is dit archief uitgegroeid tot een ware schatkamer. Samen met René duik ik in het archief van de NDV. Luister naar authentieke audiofragmenten van Helen Parkhurst, hoor verhalen over de bijzondere stukken uit het archief en ontdek wat dit prachtige daltonarchief allemaal te bieden heeft.

Aflevering 9: Jouw visie op daltononderwijs
Een daltonschool en een daltonleraar hebben een visie op daltononderwijs. Maar hoe geef je deze visie vorm? Hoe bepaal je wat goede opbrengsten zijn? Wat is eigenlijk het goede doen? Welke visie had Helen Parkhurst op het onderwijs? En wat is een daltonidentiteit?

Samen met René Berends verken ik het vormen van een daltonvisie. René gebruikt hiervoor de visiebloem, welke hij beschreef in het boek Dalton LEF.

Aflevering 10: Begaafdheid in het daltononderwijs
Hoe komt het daltononderwijs tegemoet aan de specifieke (leer)behoefte van een begaafd kind?

Op een daltonschool mag iedereen (anders) zijn. Er wordt gewerkt aan de brede ontwikkeling en wij durven te differentiëren in ons onderwijs. Voor begaafde kinderen is dit een voorwaarde om echt tot leren te komen.

In deze aflevering ga ik in gesprek met Mariska Stapelbroek en Ellemieke Severs. Zij werken beiden als HB-specialist op een daltonschool. Zij delen ervaringen en kennis over het werken met begaafde kinderen binnen het daltononderwijs.

De daltondialoog (springcast.fm)

De daltondialoog | Podcast on Spotify

 

Deel deze pagina

Uitgelicht