In coronatijd is er bij het lectoraat Vernieuwingsonderwijs van Saxion hogeschool hard gewerkt aan een nieuw opleidingsboek voor het primair daltononderwijs. Het nieuwe boek heet Dalton: LEF. Op 15 september jl. is het officieel eerste exemplaar aan de voorzitter van de Nederlandse Dalton Vereniging overhandigd.

Dalton: LEF is de opvolger van het succesvolle en bekende Focus op Dalton. Focus was een praktisch boek met veel voorbeelden uit de praktijk van het daltononderwijs. Maar omdat het daltononderwijs zich de laatste jaren snel heeft ontwikkeld, zijn er recentere en betere voorbeelden van ontwikkelingen te geven. Die zijn te vinden in het nieuwe boek en zullen aangevuld worden op de bij het boek te gebruiken website www.focusopdalton.nl.

De auteurs van Dalton: LEF, Hilde-Marie van Slochteren, Vera Otten-Binnerts en René Berends, opleiders en onderzoekers bij Saxion hogeschool willen dat het nieuwe boek minder tot ‘voorbeeld-volgend’ onderwijs leidt. Praktijkvoorbeelden zijn voor een opleidingsboek natuurlijk belangrijk, maar het gaat niet om het invoeren van trucjes of kunstjes, niet om ‘klakkeloos’ navolgen van voorbeelden. ‘Dalton doen’ heeft een basis nodig van ‘dalton zijn’. Om die reden biedt het nieuwe boek naast een beschrijving van mogelijke daltonpraktijken veel informatie om als leraar zelf en als team een eigen daltonvisie te ontwikkelen en om zich daarbij te verhouden tot het gedachtegoed van Parkhurst en de kernwaarden die door de NDV geformuleerd zijn. Dalton: LEF biedt dus evenwichtige informatie over de ‘why’, ‘how’ en ‘what’ van het daltononderwijs.

In het boek wordt onder meer aandacht geschonken aan de ontwikkeling naar daltonkindcentra en worden thema’s besproken als persoonsontwikkeling, daltonpedagogiek en eigenaarschap. Er is een speciaal deel waarin ook gesproken wordt over wat een school tot een daltonschool maakt en wat ervoor zorgt dat een daltonschool een goede daltonschool wordt. Het gaat daar onder meer over teamontwikkeling.

De grondlegster van het daltononderwijs, Helen Parkhurst, riep ons op haar Dalton Plan te adapteren. Maar om haar Plan aan te passen aan onze tijd, onze school en omstandigheden en onze kinderen, is inspiratie tanken bij Parkhurst wenselijk. Daarom biedt het boek veel informatie over hoe Parkhurst zelf in de discussie stond rond verschillende (actuele) thema’s. Al bedacht zij het Dalton Plan al zo’n honderd jaar geleden, het oorspronkelijke gedachtegoed kan ons nog steeds begeesteren en antwoorden bieden op actuele vragen.

Het nieuwe boek Dalton: LEF helpt om vanuit vertrouwen en met lef samen meer vanuit de bedoeling te werken.

Hier kunt u het boek Dalton: LEF bestellen.

Deel deze pagina

Uitgelicht