Wil jij je leerlingen effectief ondersteunen bij het ontwikkelen en activeren van zelfregulerend leren (ZRL) en vind je het leuk om daar samen met leerkrachten uit het po en vo praktijkgericht onderzoek naar te doen? Meld je dan aan bij de PLG Zelfregulerend Leren van het Lectoraat Vernieuwingsonderwijs van Thomas More Hogeschool en ontwikkel samen met onderzoekers en andere onderwijsprofessionals een praktische didactiek die jouw leerlingen helpt hun eigen leerproces beter aan- en bij te sturen. Het is namelijk gebleken dat het bevorderen van zelfregulerende leervaardigheden bij leerlingen een positief effect heeft op de overgang van het po naar het vo en de latere schoolse en professionele carrière van leerlingen. Doordat jezelf een didactiek gaat ontwikkelen, ben je eigenaar van je product en geef je zelf vorm aan je professionalisering. Je kan bijvoorbeeld denken aan het ontwikkelen van een aanpak gericht op het bevorderen van ZRL bij instructielessen, maar ook aan het expliciet aanleren van ZRL-vaardigheden bij wereldoriëntatieprojecten of het integreren van ZRL-vaardigheden bij het opzetten en voorbereiden van de eindmusical of andere grote projecten binnen de school. De tijdsinvestering bedraagt ongeveer 1-2 uur per 4-6 weken, waarin leerkrachten ondersteund en begeleid worden door onderzoekers van het lectoraat Vernieuwingsonderwijs.   

Opgeven via: pieterjan.ruiter@rvko.nl 

Waarom:   

  • Leerlingen leren hun eigen leerproces aan en bij te sturen, wat een positief effect heeft op de overgang van po naar vo en hun latere school- en professionele carrière. 
  • Je werkt aan je eigen professionalisering: geen cursussen of trainingen, maar zelf onderzoek doen, samen met collega’s en binnen je school. 

Voor wie: Leerkrachten van groep 6-7-8 die het zelfregulerend leren van hun leerlingen willen bevorderen.

Wat: Participeren in praktijkgericht onderzoek gericht op het bevorderen van zelfregulerend leren.

Doel: Ontwikkel een tool die jou helpt je leerlingen te ondersteunen bij het ontwikkelen en activeren van zelfregulerende leervaardigheden.

Tijdsinvestering: 1-2 uur per 4-6 weken.

Waar: Regio Rotterdam. Online contact is ook mogelijk voor leerkrachten die verder weg wonen.

Met vriendelijke groet,

Pieter-Jan Ruiter

Leerkracht-Onderzoeker, Thomas More Hogeschool (ma)
Groepsleerkracht MB, Verbazisschool WOW (di-vrij)

Deel deze pagina

Uitgelicht