Woensdag 15 maart hebben we tijdens de Algemene Ledenvergadering afscheid genomen van 5 ervaren bestuursleden. Met prachtige daltoncartoons voor de vertrekkende bestuursleden Frans van der Sman, Hans Wolthuis, Siemon van der Wal, Paul Hendriks en natuurlijk Willem Wagenaar konden we het afscheid opluisteren. In aanwezigheid van een aantal oud-bestuurders en een mooie groep leden uit PO, VO en de daltonopleiders hebben we de vijf bedankt voor hun jarenlange inzet voor de NDV. Ze zullen gemist worden!

Met de nieuwe bestuursleden Jeroen Jansen, Rudger Minnee en Ben Vrolijk en natuurlijk de ervaring van de blijvende leden Marja Out, Vera Otten, Astrid Claessens, Sandy Sibbald en Lineke Dusseljee en de onmisbare ondersteuning van Brigitte Vercauteren gaan we vol aan de slag om de Nederlandse Dalton Vereniging sterk te houden. Als nieuw verkozen voorzitter zal ik de speld met het eerste daltonlogo, die ik van Willem in ontvangst mocht nemen, met trots dragen.

Vorige week waren op de middelbare school waar ik werk toevallig veel bezoekers: een delegatie docenten en bestuurders (PO en VO) uit Israël en een club mensen uit Vlaanderen. Het was mooi om te ervaren dat onze daltonleerlingen zelf de beste reclame maakten voor het daltononderwijs: kinderen die in een studieruimte aan het werk waren, namen uitgebreid de tijd om (deels in het Engels) uit te leggen waarom dalton voor hen zo belangrijk is: “zelf plannen, samen mogen werken, zelf keuzes kunnen maken en je tijd goed kunnen indelen. En natuurlijk aardige docenten met humor”. De bezoekers waren onder de indruk van de openheid en spontaniteit van de leerlingen, maar waren vooral geraakt door de sfeer. De ‘core values’ van dalton wilden ze zeker meenemen naar huis. Wij zien soms zelf niet meer hoe mooi en bijzonder het daltononderwijs is, maar door de ogen van anderen, zie je meer. Ik hoop dat ook alle visitaties die weer volop plaatsvinden ook zo’n blik en blijk van waardering kunnen bieden, zowel voor de gevisiteerde school als voor de visitatieteams zelf. Want juist in de visitaties zit de kracht van onze vereniging.

Elvira van den Hoek
Voorzitter

Deel deze pagina

Uitgelicht