In mei was het zover; eindelijk mochten wij ons gloednieuwe schoolgebouw met ons team en leerlingen in gebruik nemen. Een duurzaam schoolgebouw voor ruim 700 leerlingen dat klaar is voor jarenlang Daltononderwijs.

Alle groepen zijn verbonden aan een leerplein, hetgeen een verlengstuk is van het klaslokaal. Vorig schooljaar zijn wij begonnen met het werken op flexplekken. Tijdens takentijd mogen leerlingen altijd kiezen waar zij gaan zitten. Bij de instructies geeft de leerkracht van te voren aan welke opties er zijn bij de verwerking of na het afstromen van de instructie. Zo heeft een groep plekken om zelfstandig te werken, samen te werken of instructie te volgen. Nu kan er ook weer op de gang samen gewerkt worden en wordt de gang ook gelijk een ontmoetingsplek.

Veel lokalen in onze school hebben een tussendeur tussen de lokalen. Door middel van de tussendeur kan er effectief samengewerkt of samen gespeeld worden tussen twee (of meer) groepen. Zo kan er bijvoorbeeld tijdens het wissel-uur in de bovenbouw in het ene lokaal zelfstandig aan de taak gewerkt worden, in het andere lokaal stil gewerkt worden en in weer een ander lokaal een extra instructie gevolgd worden. De leerling maakt uiteraard zelf de keuze op basis van de weektaak waar hij/zij gaat zitten.

We hebben niet alleen een prachtig schoolgebouw, maar ook een heel mooi schoolplein. Dit is ontworpen met input van het team en de leerlingenraad. Er zijn verschillende plekken; klim- en klauterplek, speelplek, voetbalplek, chillplek, maar er is bijvoorbeeld ook een buitenklas, kruidentuin en plukfruittuin. Om dit allemaal netjes te houden is het schoolplein verdeeld in zones. Elke klas heeft een zone waar zij de verantwoordelijkheid voor draagt; onkruid wieden, water geven, zwerfvuil weggooien. De leerlingen houden hun zone goed in de gaten en zijn enorm betrokken.

Hetzelfde hebben wij gedaan met de twee patio’s waarin de leerlingen en het team kunnen spelen en leren. Deze worden ook door de leerlingen onderhouden. De twee patio’s verbinden het gerenoveerde Rietveldgebouw met de nieuwbouw. De ene patio is wat meer ingericht op leerlingen (werkbanken, knuffelkunstgras) en de andere patio wat meer voor leerkrachten (eettafels en loungebank). Het spreekt voor zich dat beide ruimtes flexibel ingezet worden.

Wij zijn enorm trots op ons mooie nieuwe schoolgebouw. De leerlingen hebben de bouw kunnen volgen terwijl ze naar de gymlocatie liepen de afgelopen maanden en konden niet wachten tot ze er weer in mochten. Ook het team heeft er naar uitgekeken om weer (bijna) met alle groepen in één gebouw samen te werken, om elkaar weer te ontmoeten en te bouwen aan mooi Daltononderwijs.

Ben je benieuwd naar ons gebouw? Je bent van harte welkom: info@rietveldschool.nl

Julia Weytingh & Fiona Troupin
(trotse) Directie Rietveldschool Badhoevedorp

Deel deze pagina

Uitgelicht