“Ah, de eindejaarsblues. We kennen het allemaal. Terwijl de zon steeds vaker en feller schijnt, zitten wij nog vast in de klassen, omgeven door stapels toetsen, rapporten en plannen voor volgend jaar. Maar laten we eerlijk zijn: als echte Daltonianen weten wij dat elke einde betekent dat er weer iets nieuws begint. Dus, zet je zonnebril op, want we gaan het schooljaar afsluiten met een knallend Dalton Zomerfestival!

Het einde van het schooljaar is een tijd van reflectie. Wat hebben we bereikt? Wat hebben we geleerd? Welke momenten waren onvergetelijk? Dit is hét moment om samen met leerlingen en collega’s stil te staan bij onze groei. Hebben we onze kernwaarden van vrijheid, samenwerking, effectiviteit, zelfstandigheid en reflectie nageleefd? Natuurlijk! We hebben samen gelachen, geleerd, geëxperimenteerd en soms zelfs een beetje gefaald (en daar ook weer van geleerd).

Met de zomervakantie in zicht, is het tijd om te evalueren, maar vooral om te vieren. En wat is een betere manier om te vieren dan met een zomers festival? Stel je een dag vol kleurrijke kraampjes voor, waar elke klas hun projecten en talenten laat zien. Van wetenschappelijke experimenten tot kunstexposities, van toneelstukken tot muziekoptredens – dit festival is een viering van alles wat we samen hebben bereikt.

Laten we het jaar afsluiten met een knal, door te doen waar we goed in zijn: samenwerken en creatief zijn. En terwijl we genieten van de festiviteiten, laten we reflecteren op de geweldige momenten die we samen hebben beleefd. Want uiteindelijk is dat waar Dalton voor staat: groei, plezier en ontwikkeling in een gemeenschap waar iedereen elkaar inspireert.

Dus gooi die ramen open, zet de muziek aan en geniet van het Dalton Zomerfestival. De zomervakantie is om de hoek, en we hebben meer dan genoeg redenen om trots te zijn. Laten we die Dalton spirit vieren, want als we samen kunnen feesten, kunnen we alles aan!

En als je tijdens het festival een traantje laat, laat het dan van het lachen zijn. Op naar een prachtige zomervakantie en een nog beter volgend schooljaar!

Disclaimer: Bovenstaande column is geschreven door Chat GPT. De prompt die ik heb ingegeven was: “Schrijf een column voor de nieuwsbrief van de Nederlandse Dalton Vereniging over de eindejaarsblues. Het gaat over het afsluiten van een schooljaar, vlak voor de zomervakantie. Optimistische column, met humor, waar ontwikkeling, evaluatie en de kernwaarden van dalton naar voren komen. 300 woorden”. Met hier en daar een kleine wijziging en extra prompt (onderaan deze column meer uitleg, voor wie dat proces interessant vindt) was bovenstaande tekst het resultaat. Had u dat door? Dat bovenstaande column het werk van een robot was?

Volgend schooljaar zal op het PO congres op 6 november Artificiële Intelligentie een van de thema’s zijn. AI is er. Chat GPT bestaat en is nog maar het dunne doorzichtige bovenlaagje van een nog niet ontdooid meer aan kunstmatige, zelfstandig opererende hulpmiddelen. Hoe verhouden wij ons daartoe en wat doet dat met daltononderwijs? Ik zie er al naar uit om er beter in te worden, alhoewel bovenstaande column het bewijs is dat we er met verstand mee moeten omgaan, voor je het weet lijken wij mensen overbodig 😉

Fijne vakantie en tot volgend schooljaar!

Elvira van den Hoek

CHAT GPT extra:
In plaats van de huidige derde alinea van de column hierboven schreef Chat GPT:

Dus waarom geen Dalton Dance-off organiseren? Laat de leerlingen en leraren een dansje instuderen dat hun leerproces van het afgelopen jaar symboliseert. De wals van de wetenschapper, de hiphop van de historicus, of misschien de samba van de zelfstandigheid?

Ook verder in de tekst bleef dansen af en toe terugkomen. Ik zag dit niet zo voor me, dat symbolische dansen. Dus ik gaf Chat GPT de volgende opdracht: “Gebruik je vorige tekst en voeg daar een zomerfestival aan toe in plaats van het idee van de dalton dance-off” De uiteindelijke tekst van de definitieve column was het resultaat.

Bij mij komt de vraag op: hoe kan ik dit gebruiken in mijn lessen volgend jaar, om leerlingen hiermee ook aan de slag te laten gaan…? Ik weet wat ik in de zomervakantie ga doen!

Deel deze pagina

Uitgelicht