Dat de kernwaarden van ons daltononderwijs springlevend zijn mocht ik de afgelopen weken weer ervaren. Koning en premier spraken zich uit over de waarden in en van onze samenleving.
Ik citeer:

“Hoe zelfstandig we ook in het leven staan, we zijn tevens aangewezen op anderen. Ieder mens wil het gevoel hebben opgenomen te zijn in grotere verbanden. Gehoord worden, je thuis en veilig voelen op een plek waar je geaccepteerd wordt zoals je bent, perspectief hebben; het zijn wezenlijke behoeften die wij allemaal met elkaar delen”. Willem Alexander

“Kunnen we vandaag de weelde van de vrijheid dragen? Mijn antwoord is: ‘ja’. Als we blijven beseffen dat onze vrijheid onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is. En dat mensen alleen echt vrij kunnen zijn als zij zichzelf mogen zijn in een samenleving die accepteert dat mensen van elkaar verschillen”. Willem Alexander

“Halve vrijheid bestaat simpelweg niet. Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid, maar nooit zelfcensuur. Wij laten ons niet regeren door angst”. Mark Rutte

De koppeling vrijheid en verantwoordelijkheid wordt door beiden gemaakt. Binnen de vereniging zijn de meningen nog steeds verdeeld of de kernwaarde nu “vrijheid in gebondenheid” of “verantwoordelijkheid” moet zijn. Helen Parhurst: “Freedom and responsibility together perform the miracle”. Ze zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zelfstandigheid en samenwerking liggen in elkaars verlengde. We hebben elkaar hard nodig in onze ingewikkelde samenleving. Ervaren dat je het zelf kan is het hoogste goed in ontwikkeling. Je hebt iets bereikt dat je zelfvertrouwen vergroot. Op anderen leren vertrouwen vormt de basis van een goede samenwerking.

Dat het nodig is om je eigen ontwikkeling te monitoren door stil te staan en vooruit te blikken en bovenal door zelfreflectie alles in de juiste proporties te blijven zien, behoeft geen verder betoog.

Wat ben ik er toch trots op om in het daltononderwijs te mogen werken. Al onze kernwaarden doen ertoe en zijn o zo nodig voor democratisch burgerschap. Op momenten dat onze democratische samenleving onder druk komt te staan, wordt er door velen weer om geroepen.
“The fearless human being”, de mens zonder vrees, is het doel waarnaar we streven. Dat de wegen daar naar toe onderhouden moeten worden, is onze opdracht in de dagelijkse daltonpraktijk.

Willem Wagenaar,
voorzitter

Deel deze pagina

Uitgelicht