Zelden in één week zo geïnspireerd geraakt. Afgelopen dinsdag heb ik een school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam bezocht. Het Lumion. Naast het feit dat ze nieuw gehuisvest zijn in een werkelijk prachtig gebouw is de inhoud van hun onderwijs nog mooier met vele lichtpunten. Ruim 7 jaar werkt deze school met gepersonaliseerd onderwijs waar zelfverantwoordelijkheid en samenwerking hoog in hun vaandel staan. Daarnaast wil men de leerlingen verwonderen bij het aanleren van nieuwe kennis en vaardigheden. Coaching van leerlingen door wekelijkse gesprekken vormt een leidraad door het jaar heen waarbij de leerlingen hun doelen kunnen aangeven en kunnen reflecteren op hun leerproces.  

De algemene ruimten zijn zeer inspirerend ingericht waarbij de leerlingen vele mogelijkheden hebben om hun werkplek te kiezen. Wie zou er niet willen leren op een vliegend tapijt of in één van de vele “nestjes” waar geborgenheid de boventoon voert. Het is in mijn ogen dalton+. Juist in de onderbouw van mijn eigen basisschool hebben we een extra kernwaarde toegevoegd, “verwondering”. Al het nieuwe dat je leert en jezelf eigen kan maken is een soort van verwondering. Al jaren bemerk ik een stevige onderwijshervorming in het daltononderwijs waar het primair onderwijs vaak leidend is t.o.v. het voortgezet onderwijs. Ik heb mijn ervaring op het Lumion beschreven als een boemerangeffect. De ingezette vernieuwing van het basisonderwijs kreeg ik in versterkte mate terug van mijn collega’s op het Lumion. Ik werd er heel blij van. Ook leuk om op te merken dat een aantal docenten oud-leerlingen van mij zijn, die toch dalton in hun bloed hebben zitten.

Het volgende moment van inspiratie ondervond ik bij een Keynote van Ruud Veltenaar afgelopen vrijdag op een “future festival” van mijn bestuur. Ruud Veltenaar zette mij en vele anderen op een verandering van mindset die in de komende jaren nodig is. Van welvaart naar welzijn, Van ego naar eco. Hij nam ons mee naar de fascinerende toekomst van onze samenleving en maatschappij waarbij verwondering en verbazing hoogtij vieren. Hoe ontdekken en ontwikkelen we het meesterschap in elk kind? Elk mens is uniek en onder de juiste omstandigheden creatief en intelligent. Doen we nog steeds de juiste dingen in ons onderwijs? Staan we wel voldoende stil bij de voortschrijdende klimaatverandering en wat een ieder er aan kan bijdragen om onze aarde weer lucht te geven.

Het bekend worden met de zogenaamde “overshoot day”, de datum in het jaar vanaf we meer vragen van onze aarde en we onze aarde overbelasten. Het zou mooi zijn als dat 31 december is, dan putten we onze aarde niet uit. Het is echter al op 1 augustus overshoot day. Na 7 maanden vraagt de wereldbevolking al te veel. Deze datum kruipt langzaam maar zeker naar voren.  De USA vraagt al om drie aardes om de gevolgen van hun leefstijl en consumptie te kunnen compenseren. Wat kan een ieder doen om duurzamer te worden en te leven. Dit zou in het curriculum van elke school als kernwaarde een prominente plaats moeten krijgen. Kinderen bewust maken van hun leefomgeving en daar voor leren zorgen. Ook hier hoort elke onderwijsgevende een voorbeeld in te zijn.

Met vriendelijke groet,
Willem Wagenaar

Deel deze pagina

Uitgelicht