Op de afgelopen Algemene Leden Vergadering ben ik aan mijn derde termijn begonnen. Met ontzettend veel plezier heb ik de afgelopen 10 jaar als voorzitter van de grootste traditioneel vernieuwende onderwijsconcept samen met andere bevlogen bestuursleden leiding mogen geven aan de groei en bloei van ons daltononderwijs. Twee jaar geleden zijn we door de grens van 100.000 leerlingen gegaan. De laatste tijd is met name het voortgezet onderwijs groeiende. Het primair onderwijs groeit licht, er vallen scholen af door fusie of andere bedoelingen van hun bestuur en er komen scholen bij door een bewuste keus voor dalton.

De keuze van studenten om een daltonspecialisatie of minor te volgen is echter drastisch afgenomen. Er is flink wat te kiezen uit verschillende minors en dan blijkt de daltonminor minder populair. De student maakt de balans op en kiest voor een minor die minder (tijd) belastend is. En het daltoncertificaat is in de nascholing te behalen. Wellicht kunnen we de student eerder aan ons binden door de daltonminor aantrekkelijker te maken. Een stagevergoeding zou ook tot de mogelijkheden kunnen behoren. Het is sowieso een uitdaging om personeel in een vroeg stadium aan ons te binden.

Het personeelstekort nodigt ons uit om op een andere manier ons onderwijs vorm te geven. Vorig jaar heb ik al een pleidooi gehouden voor een verlaging van de lestijd in het primair onderwijs. Het gemiddelde van 940 uur kan best met zo’n 60 tot 80 uur verminderd worden, dan nog lopen we in de pas met een aantal ons omringende landen. In combinatie met de inrichting van een vierdaagse schoolweek is in mijn ogen de oplossing voor verlaging van de werkdruk en het tekort aan onderwijzend personeel. Het verwerven van kennis moeten we ruimer gaan zien, dit hoeft echt niet alleen maar tussen de schoolmuren.

In het daltononderwijs moeten we in staat kunnen zijn om aan de hand van onze kernwaarden en de drang naar vernieuwing onderwijs opnieuw te ontwerpen.

Ik nodig elke school uit om voorbeelden van good practise met elkaar te delen. Deze nieuwsbrief, ons blad DaltonVisie, de daltonapp of de daltonwebsite kunnen hiervoor gebruikt worden.

Ik ben benieuwd hoe ons onderwijs er over 5 jaar voorstaat, dan eindigt mijn derde termijn als voorzitter en hoop ik dat ons daltononderwijs nog steeds toonzettend is.

Willem Wagenaar
voorzitter

Deel deze pagina

Uitgelicht