Feestelijke aftrap van nieuwe fase Daltonschool Gent
Op vrijdag 24 januari 2025 beleefde Portus GO! Lyceum Gent en GO! Lyceum Gent een belangrijke dag in het bestaan van de school. Meer dan negen jaar geleden startte een kleine groep docenten met een pilot daltononderwijs binnen de GO! Scholengroep Gent. Tot op heden beschikte de school over twee vestigingsplaatsen:
● Portus GO! Lyceum Gent: het resultaat van het Daltonproefproject met een brede eerste graad en een tweede en derde graad met studierichtingen binnen de doorstroomfinaliteit.
● GO! Lyceum Gent: de moederschool met sinds 1917 een traditie in emancipatorisch secundair onderwijs met een brede eerste graad en een tweede en derde graad met studierichtingen binnen de doorstroom-, dubbele- en arbeidsmarktgerichte finaliteit.


- GO! Lyceum Gent: de moederschool met sinds 1917 een traditie in emancipatorisch secundair onderwijs met een brede eerste graad en een tweede en derde graad met studierichtingen binnen de doorstroom-, dubbele- en arbeidsmarktgerichte finaliteit.[1]


Het onderwijs op campus Portus is al negen jaar gebaseerd op de kernwaarden van Dalton, uitgaande van de 5 daltonpijlers vrijheid/verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, samenwerken, reflectie en effectiviteit.
Docenten hebben veel ruimte om het onderwijs in te richten op grond van de ontwikkeling en behoefte van de leerlingen, keuzewerktijd, ruimte voor projecten en uitstappen (zo noemen ze in Vlaanderen de excursies) en uiteraard instructietijd. De pilot is succesvol. Er is belangstelling voor Daltononderwijs in Gent. De regio Gent kent ondertussen drie basisscholen voor Daltononderwijs. Met GO! Dalton Gent bouwen ze verder aan een logisch vervolgverhaal in het secundair onderwijs.
De teamleden hebben in 2024 besloten om de krachten te bundelen en opnieuw samen te werken aan één Daltonschool op twee verschillende locaties: campus Portus (1ste graad) en campus LEF (2de en 3de graad).
Een spannende ontwikkeling, want het betekent dat alle docenten en leerlingen van de moederschool GO! Lyceum Gent per september 2025 overgaan op Daltononderwijs in de doorstroomfinaliteit. Vanaf september 2026 ook in de dubbele en arbeidsmarktgerichte finaliteit.
Op vrijdagavond 24 januari 2025 was het Lyceum de locatie van de feestelijke bekendmaking van de nieuwe naam van de school, van het nieuwe logo en van de nieuwe slagzin waaronder het team de koers uitzet:
- De nieuwe schoolnaam: GO! Dalton Gent
- De twee campussen: campus Portus en campus LEF
- Een nieuwe slagzin: Jouw haven, jouw horizon.
- Het nieuwe logo:

De rode loper was uitgerold voor de bezoekers van de feestelijke bijeenkomst en de school was bezaaid met papieren bootjes. Een verwijzing naar het logo en de ligging van beide campussen aan de rivieren de Leie en de Schelde. Twee belangrijke levensaders voor de historische stad Gent.
Het maritieme thema levert een schat aan symboliek op dat de visie van de school vertaalt: het kompas dat de leerling leidt, de koers die de lerende uitzet, de horizon die het doel aangeeft en de veilige haven van waaruit de leerling aan zijn reis begint.
Tijdens de feestelijke bekendmaking van de nieuwe naam, het nieuwe logo en het motto waaronder de school in 2025 de nieuwe koers uitzet was er uiteraard ruimte voor verschillende sprekers om dit moment luister bij te zetten: de directie GO! Dalton Gent startten de avond, gevolgd door het bestuur van GO scholengroep Gent en de burgemeester van Gent, Mathias de Clercq.
Ondergetekende mocht als vertegenwoordiger van de Nederlandse Dalton Vereniging als laatste spreken. Een grote eer. Een van de geschenken van de NDV was het boek Dalton LEF VO van René Berends. Hoe treffend dat de naam van de nieuwe school en de naam van het boek hetzelfde zijn. Daarna muziek, lekker eten en drinken en goede gesprekken. Het was fijn om met veel collega’s van de Daltonschool in Gent kennis te maken: wat een enthousiasme en wat een esprit. Ik hoop van harte dat we elkaar heel veel vaker gaan zien en met en van elkaar gaan leren!
Marja Out
bestuurslid NDV en voorzitter visitatiecommissie VO
[1] De eerste graad is vergelijkbaar met onze basisvorming. De doorstroomfinaliteit is vergelijkbaar met vwo, de dubbele finaliteit met mavo/havo en de arbeidsmarktgerichte finaliteit met vmbo bb en kb.
Deze berichten in je inbox ontvangen?
Meld je aan voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand een update.
Aanmelden e-mailnieuwsbrief